5. La Banca, ètica?

Joan Pi.

L’any passat la Coope va canviar el seu compte corrent operatiu a Triodos Bank, i fa unes setmanes vam podem veure la presentació de Fiare, una cooperativa de banca ètica, a Terrassa. En pocs anys la utòpica banca ètica s’ha convertit en una realitat tangible en la nostre societat.

En aquests darrers anys, la crisi ens ha mostrat la cara més fosca i salvatge del nostre sistema financer. Hem pogut descobrir pràctiques bancàries generalitzades dirigides a estafar als propis clients, sovint aprofitant-se dels ciutadans més desvalguts. A buscar el benefici propi fins i tot per sobre de la mínima decència professional i humana. Malgrat el ressò mediàtic i la protesta ciutadana, poc o res ha canviat, i de moment, els responsables de tot plegat n’estan sortint més aviat ben parats.

Però, s’ha comportat sempre la banca d’aquesta mala manera? No. Els que teniu una edat recordareu que les antigues caixes actuaven com a promotores de l’estalvi de les classes treballadores. A la imatge, podeu veure la meva guardiola infantil regalada per la Caixa d’Estalvis de Terrassa als meus pares, juntament amb la cartilla de naixement. Les Caixes eren entitats que per llei havien d’actuar en un territori, i per tant, la part central del seu negoci era preocupar-se per aquest territori i els seus habitants. Eren la versió antiga i social d’unes caixes d’estalvi que es van anar convertint en bancs seguint l’estela de les successives liberalitzacions del sector financer. I que ara, finalment i per decret, han desaparegut. Qui encara no ho les hagi trobat a faltar aviat ho farà. On està l’oficina que hi havia al meu barri, al meu poble? Serà una pregunta per desgràcia recurrent.

guardiola antiga

Davant aquest panorama, la gent es pregunta què fer amb els seus diners. Majoritàriament no estem ni contents, ni contentes amb el tracte quotidià, però estem agafats per la hipoteca o altres préstecs. I el problema, malgrat l’aparença de llibertat que ens dona el capitalisme, és que no percebem cap alternativa. Tots els bancs semblen iguals en el tracte i en la poca confiança que ens donen. L’única alternativa que s’endevina és la banca ètica. Banca… Ètica? De què estem parlant?

La banca ètica és l’única banca que pot respondre de forma transparent a la pregunta de què es fa amb els diners dels seus clients. L’única que pot garantir que les seves inversions son ètiques o, el que és el mateix, que no van a finançar activitats que poden considerar-se poc ètiques (indústria de l’armament, energies contaminants, dictadures i gent poc respectuosa amb els drets humans…). Això ho fan bàsicament perquè centren el seu negoci en sectors concrets que consideren fonamentals per al desenvolupament econòmic, social, cultural i medi ambiental de les societats on actuen (tercer sector, cooperativisme, energies renovables, cooperació per al desenvolupament…).

Uns anys abans de la crisi es va començar a parlar de banca ètica de la mà de FETS, finançament ètic i solidari –www.fets.org-. Aquesta entitat pionera va donar a conèixer aquesta modalitat de banca completament desconeguda a l’Estat Espanyol, probablement pel fet que la banca del tercer sector ja existia al nostre país i era prou estesa.

De totes formes a finals del 90 ja existia una consciència prou clara de que el funcionament de les caixes, especialment les de més grans, i el de la banca convencional era força similar. El cas emblemàtic a Terrassa va ser la cessió per part de La Caixa dels terrenys que van permetre la construcció del camp de golf de Can Bon Vilar. Cosa que va provocar una campanya de boicot a aquesta entitat financera. Aquest i d’altres casos van fer que moltes persones i entitats demandéssim alternatives “ètiques” a la banca convencional.

Triodos Bank – http://www.triodos.es – va aterrar a Espanya l’any 2004. És sense dubte la banca ètica que més ressonància ha tingut i la que millor ha aprofitat la manca de confiança en la banca tradicional que ha comportat la crisi. Inicialment oferia únicament dipòsits, però de mica en mica ha anat augmentant la seva oferta de productes fins a l’actualitat en que hi podem trobar fins i tot hipoteques. Com sabreu, l’any passat la Coope va obrir el seu compte corrent a Triodos i operem plenament amb aquesta entitat, a l’espera de cancel·lar l’antic compte de Caixa Terrassa convertida ara en BBVA.

Fa poc es va presentar Fiare a Terrassa – http://www.proyectofiare.com/web/ca -. Fiare és una banca ètica i cooperativa, és a dir, a més dels serveis de banca ètica, l’entitat té una estructura participativa en la que els socis en són part fonamental. L’entitat que ja permet els dipòsits, té previst estar plenament operativa a partir de setembre amb l’obertura de la primera oficina a Bilbao. Si voleu més informació d’aquest projecte podeu contactar amb el grup local de Terrassa a: fiareterrassa@gmail.com o visitar-los al punt d’informació els dilluns de 6 a 7 als locals de la FAVT a la Plaça del Tint, 4.

Tot i la bona notícia de l’aparició de la banca ètica, el sector financer espanyol es troba concentrat en un grapat de bancs que controlen el gruix del finançament de les famílies, les empreses o l’administració pública. Massa pocs, amb clars interessos empresarials i polítics, amb massa poder. Des d’un punt de vista del consumidor crític caldria evitar-los fins on ens sigui possible. Utilitzar sempre que puguem la banca ètica, o en la seva absència, la banca més petita i pròxima que trobem.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s