4. La Història de les coses

Joan Pi.

Dimecres mati, 9:30h. Estic corregint a la pissarra un exercici de Matemàtiques de les Ciències Socials de Primer de Batxillerat. Acabo, “… aquest és el resultat, nois”.

– Profe, el resultat del llibre no coincideix amb el de la pissarra – comenta una alumna.

Miro la pissarra, penso en les possibilitats d’error, repasso els càlculs. No hi ha dubte.

– És correcte, nois, l’exercici de la pissarra és correcte.

– Profe, perquè hi ha tants errors al llibre?

La pregunta em recorda la conversa amb l’Isa, que treballa en una coneguda editorial de llibre escolar, sobre la forma en la que s’editen llibres actualment.

– Heu de pensar en com es fa un llibre avui en dia abans de que el tingueu a les vostres mans. Heu mirat on esta imprès? Mireu la primera plana.

– Ostres, fica “Printed in China”. Com pot ser? – diu una de les alumnes en veu alta.

– Això vol dir que aquest llibre ha arribat aquí per via marítima en un contenidor que ha descarregat al Port de Barcelona. Però a més, i tornant als errors, la persona que l’ha picat per a la impressió no és cap autor, sinó treballadors mal pagats d’Amèrica del Sud o de l’Índia. Tot plegat sovint deixa poc temps per a la correcció.

Els alumnes comenten entre ells la jugada de l’origen xinès del seu llibre associant-ho amb el baix preu i la poca qualitat dels productes de les botigues xineses dels nostres barris. No era la meva intenció, jo volia simplement mostra-los un exemple d’activitat productiva en l’actual era de la globalització.

Seria el moment de mostrar-los la història de les coses.

– Continuem amb el següent exercici d’interès compost – els dic, mentre penso en les ganes que tinc de tornar a donar economia i poder deixar la neutralitat i atemporalitat de les matemàtiques.

Ja que no ho poden fer ells, feu-ho vosaltres. D’on venen les coses que comprem? I a on van? Un petit documental ho explica magníficament en vint minuts:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s