Difondre, eixamplar, democratitzar el consum responsable

Tal i com estava programada, el passat divendres 15 de març es va fer als Amics de les Arts de Terrassa la presentació de la nova etapa de la cooperativa conjuntament amb la conferència de Gustavo Duch (https://lacoopecandela.wordpress.com/2013/02/22/468/).
Hi vam participar unes 40 persones. Es va fer una breu presentació dels objectius que  es volen assolir en aquesta nova etapa, que es podrien sintetitzar en aconseguir una cooperativa MES GRAN, MÉS ACCESSIBLE i MÉS ACTIVA, en difondre, ampliar i democratitzar el consum responsable a la nostra ciutat.
La intervenció de Gustavo Duch va ser especialment interessant, destacant-hi el recurs a l’explicació d’uns contes entranyables per il·lustrar els continguts teòrics i les anàlisis que va exposar. El debat final va ser així mateix força enriquidor.
Aquí podeu visualitzar un resum de la presentació:

I, tot seguit, us deixem un recull de les idees que s’hi van exposar:

“L’agricultura capitalista i d’alta velocitat és obsoleta, l’agricultura moderna real és l’ecològica i de proximitat.”

“Amb la nova etapa de la Cooperativa volem fer més accesible i més asequible el consum responsable a més persones de la nostra ciutat.”

“L’agricultura capitalista, diuen que és moderna, però és més antiga que la Bíblia, basant-se en sotmetre la natura… l’agricultura moderna és l’agricultura ecològica, que és capaç de conrear aliments sense pesticides, amb policultius…”

“L’agricultura intensiva segueix el mateix model que a l’època feudal: grans senyors (ara, fins i tot, els fons d’inversió) controlen el 80% de les terres fèrtils del món…”

“… el minifundi és sinònim de llibertat, de sobirania real…”

“L’agricultura capitalista ha posat al seu servei la ciència i la tecnología, que han resultat obsoletes… un exemple en són els transgènics; després de 30 anys i milers d’€, només se n’han obtingut 2 aplicacions…”

 “L’agricultura capitalista és masclista… produir més, el més gran… cal un canvi a la producció de més qualitat.”

“L’agricultura intensiva és totalment depenent del petroli, ja hem superat el peak oil, què passarà més endavant? l’agricultura soltenible només necesita aigua, sol i abelles.”

“… el 60% del que mengem a Catalunya és de fora de Catalunya; parlem molt de la sobirania nacional, però sense disposar de sobirania alimentària…”

 “L’alimentació intensiva és l’alimentació de l’Alta VElocitat, no té en compte les estacions; nosaltres volem l’alimentació de “Cercanias”, que para a totes les estacions.”

“Actualment, l’especulació ha arribat també als aliments. Amb els circuits curts de comercialització volem/podem controlar el que passa amb el menjar, promovent així un canvi de model econòmic, com fem a la cooperativa.”

“L’agricultura capitalista es decideix als despatxos. Amb la sobirania alimentària les decisions es prenen al territori, entre pagesos.”

“… participant a la cooperativa de consum som transformadors…”

“Parlant amb un agricultor feliç de conrear amb transgènics, li vaig preguntar què volia pels seus fills, i em va dir: que no siguin agricultors!… Cal fer molta pedagogia als pagesos, cal tornar la dignitat de figura del pagès…”

“Els transgènics están provocant la desaparició de llavors naturals.”

“Els transgènics no tenen futur; són depenents del petroli, cauran com cau el model capitalista. A la UE cada vegada es prohibeix més la seva utilització (excepte a Espanya), la consciència ciutadana cada vegada és més gran…”

“El pagès vol que la seva terra segueixi sent fértil per a la seva descendència, per això la cuida i no l’explota fins exhaurir-la…”

“Tots tenim un passat rural, un poble.”

“La sobirania alimentària vista des de la ciutat no es pot centrar únicament en les zones periurbanes o els horts urbans, cal motivar el canvi en el Consum, com a promotor del canvi que volem.”

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s